Mezőgazdaság

A hársfa, avagy hazánk egyik legnépszerűbb fája

hársfa

hársfa a mályvafélék családjába és azon belül a hársfaformák alcsaládba tartozó nemzetség. Hazánkban rendkívül népszerű, amit a számos előnyös tulajdonságának köszönhet: mutatós, nagy árnyékot ad, isteni az illata, virágai gyógyhatásúak és nem utolsó sorban nagyon finom a belőle készült méz is. A Kárpát-Medencében három faja őshonos, a nagylevelű, a kislevelű és az ezüst hárs. A növényt előszeretettel ültetik a virágai miatt a méhészek, de egyszerűen díszfaként is kedvelt. Nézzük egy kicsit bővebben, hogy mi mindent érdemes tudni a hársfáról!

hársfa gondozása nem nagy kihívás kezdő kertészeknek sem. Remekül mutat sorfaként, de egyedül is ültethető. Jól bírja a városi környezet, a szárazságot és a kártevőkkel szemben is ellenálló. Virágai tavasz végén, nyár elején nyílnak, illatuk jellegzetes, sokak kedvence. A hársfa virágából készült teát évezredek óta gyógyteaként tartják számon, ugyanis az izzasztó, köhögéscsillapító hatása miatt remekül használható a nátha, illetve más légúti betegségek kezelésére, tüneteinek mérséklésére. Teája ezen kívül erősíti az immunrendszert, jót tesz a gyomornak és nem utolsó sorban nagyon finom is. A hársfa mézének fogyasztása szintén ajánlott megfázás esetén, már napi néhány teáskanállal is sokat tehetünk a gyógyulásért.

A növény nem igényel sok gondozást. Leginkább a napos területeket kedveli, de jól tolerálja az árnyékot is. Ideális számára a tápanyagban gazdag, humuszos talaj. Jó körülmények között akár harmincméteresre is megnő. Hosszú távra számoljunk vele, ugyanis nem ritkák az ezeréves példányok sem! A fiatalabb hársfákat szárazság idején érdemes rendszeresen öntözni, de később, az idősebb példányok már ezt sem igénylik, esetleg csak nagyon súlyos aszály esetén.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését a hársfák iránt, látogasson el faiskolánk honlapjára, a www.tahi.hu oldalra, ahol megtekintheti kínálatunkat! Ha kérdése merült fel, akkor pedig forduljon bizalommal munkatársainkhoz a 06 26 387 157-es telefonszámon vagy írjon nekünk az info@tahi.hu e-mail címre!